zaterdag 16 oktober 2010

Instant Classic: 'De Lage Stoel' van Maarten Van Severen

Frederic Rozier
The Maarten Van Severen Foundation
Aïkiworld.eu
Aïkiworld.eu


De Lage Stoel LC95

De Lage Stoel LC95A is een elegant zitmeubel in gezandstraald aluminium. Het model doet denken aan de strandstoel Loop Chair uit 1954 van de Zwitserse designer Willy Guhl. De vorm en de hoogte vertonen opvallende gelijkenissen. Toch verrast het ontwerp van Van Severen meer dankzij zijn originele lusvorm.

De uitgebalanceerde vormgeving en de pragmatische esthetiek maken van de LC95 een inspirerend staaltje van vernuftig design. De constructie van de lage stoel doet designliefhebbers hun ogen uitkijken: een aluminiumplaat van 50 cm breed wordt machinaal geplooid tot een lichtverende lage stoel. Ingenieuze kussentjes in rubber ondersteunen de zitting voor extra zitcomfort.

Aïkiworld.eu

Met zijn strakke design weerspiegelt de LC95 perfect het principe van Less is more. Voor ons is dit een ware Instant Classic.

In 2000 grijpt Kartell de kans om de LC95 te produceren in acryl, het stokpaardje van Kartell sinds 1949. De interpretatie van de Lage Stoel door Kartell krijgt de naam LCP00. De stoel is iets kleiner en lichter dan het originele ontwerp. Kartell breidt het kleurenpalet uit naar fluogeel, fluoroze, kristal en hemelsblauw.

De LC95 kan zowel dienst doen als binnenmeubel als buitenmeubel. De witte versie geniet onze voorkeur voor het terras. Wit weerkaatst het zonlicht meer en warmt minder snel op in de zomer. Wij hebben de witte uitvoering van de LC95 alvast toegevoegd aan ons verlanglijstje voor volgende zomer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten