woensdag 13 oktober 2010

Instant Classic: 'De Stoel' van Maarten Van Severen



The Maarten Van Severen Foundation



Aïkiworld.eu
Vitra
Aïkiworld





Wie kennis maakt met de designobjecten van Maarten Van Severen, stoot meteen op het onmiskenbare genie en de innovatieve geest van de ontwerper. Van Severen wordt door designkenners gezien als de grootste hedendaagse Belgische ontwerper.
De minimalistische designer werd enthousiast onthaald tijdens zijn korte carrière maar stierf op 48-jarige leeftijd. Dankzij de tijdloze ontwerpen en de verfijnde uitvoering in hoogwaardige materialen is het design van Van Severen vandaag nog steeds even actueel. Met Van Severen investeer je in schoonheid, kwaliteit en luxe.
De Stoel
De Stoel van Maarten Van Severen onderging meerdere metamorfoses. Hij evolueerde in 1986 van een prototype Stoel N°1 uit staal en leder naar de Stoel N°2. De Stoel N°2 is vervaardigd uit een aluminium structuur met een zitvlak in multiplex. Twee jaar later kreeg de stoel een zitvlak in polyester met glasvezel.
In het begin produceerde Van Severen de Stoel in zijn atelier in kleine oplages. Pas vanaf 1999 kreeg de productie een industrieel karakter. De Stoel N°2 wordt sindsdien door Aiki geproduceerd, zowel in aluminium als in beuk.
Met de Stoel N°2 vertrekt Van Severen van de essentie: een goede ergonomie met een strakke look. De afwerking gebeurt met de hand om de stoel een artisanaal karakter te geven.
Vitra zag potentieel in Van Severen en gaf hem de middelen om Stoel N°2 te optimaliseren met het oog op een beter zitcomfort. Dit ontwerp resulteerde in Stoel N°3, die van Vitra de naam .03 meekreeg. De Stoel .03 betekende voor Van Severen zijn internationale doorbraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten