donderdag 14 oktober 2010

Instant Classics: De Tafel van Maarten Van Severen

Wie van de essentie van design houdt, houdt van de ontwerpen van Maarten Van Severen: meesterlijke combinaties van pure schoonheid & strakke efficiëntie. Toch is Van Severen relatief onbekend in eigen land. Door wekelijks een designobject van zijn hand in de kijker te stellen, hopen we het tij te keren. Deze week stellen we De Tafel T88W/T88A ST93 aan je voor.

De Tafel T88W/T88A ST93

In 1986 ontwierp Maarten Van Severen een fijne tafel met ijzeren profielen waarin een houten blad rust. Die tafel werd de volgende jaren alsmaar uitgepuurd. IJzer en hout maakten in 1988 plaats voor aluminium. De profielen werden in het begin gelast, daarna werden ze gelijmd, met het oog op een snellere assemblage en een strakker resultaat.

Ook het hout doorliep verschillende stadia. Berkenmultiplex werd geruild voor gefineerde MDF-plaat om vervolgens plaats te ruimen voor massieve eik. Betere materialen en meer accurate constructiemethodes gingen hand in hand met de onverminderde zoektocht naar de essentie: het handelsmerk van Van Severen.

Elk werkstuk van Van Severen werd van bij het begin van het creatieve proces in de vroege jaren tachtig, handmatig in zijn atelier gemaakt, geassembleerd en afgewerkt. Een tijdrovende bezigheid die ervoor zorgde dat ze de bestellingen soms nauwelijks konden bolwerken. De oplossing kwam in 1999 toen de productie van de volledige collectie werd overgebracht naar TM in Proven, een zusterbedrijf van Top Mouton dat nu Aiki heet.

De moderne machines van Aiki vereenvoudigden de voorbereidingen. De afwerking gebeurde nog steeds handmatig en dat zal altijd zo blijven. Ook de Stalen Tafel, de ST93 met stalen structuur en gekleurd polyester uit 1993 wordt sinds 1999 geproduceerd door Aiki.

Vakmensen in het atelier leggen steeds de laatste hand aan elk ontwerp. Bij elk stuk van Van Severen eisen bruikbaarheid en pure schoonheid immers alle aandacht op. De techniek mag nooit voelbaar worden.

the Maarten Van Severen Foundation

aïkiworld.eu

aïkiworld.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten